Vanliga skador av TV-spel

Sedan TV-spel och andra typer av digitala spel har tagit en större och större plats bland unga har de vuxna varit oroliga för dess konsekvenser. Genom åren har en lång rad argument lagts fram om de skadliga effekterna av digitala spel. Vissa har menat att spelandet gör unga, och unga vuxna, mer passiva och lata. Andra menar att de bidrar till våldsamma beteenden, särskilt hos unga män. Men de flesta av dessa farhågor har visat sig vara antingen falska eller väldigt överdrivna. Men trots det inser fler och fler unga att andra problem följer “gamer”-livsstilen. Oavsett om du sitter stilla för att spela eller för att du arbetar på ett kontor så har det negativa konsekvenser på din kropp. De stillasittande livsstilarna är knappast på väg bort, och fler och fler inser därför att man måste anpassa sig till denna nya verklighet. Med teknisk innovation och medicinska råd kan de negativa konsekvenserna minimeras.

Allt vanligare med “paddnacke”

Men även om de flesta farhågor om barns spelande är väldigt överdriva finns problem som behöver bemötas. Ett bra exempel är att barn drabbas av paddnacke i allt större utsträckning. Paddnacke är smärtor i rygg och nacke som utvecklas till följd av att unge sitter med nacken krökt under långa perioder när de håller på med sina mobiler eller surfplattor. Trots att barn och unga är de som främst drabbas så har problemet även ökat bland de vuxna. Anledningen till ökningen förstår nog de flesta: den digitala revolutionen har tvingat de flesta att regelbundet kröka på nacken, och barns kärlek till olika spel orsakar att de spenderar en mycket stor del av sina liv med ögonen på skärmen. Vad som är lika oroande är att ständiga nackbesvär i det långa loppet även kan orsaka huvudsmärtor, något som läkarna har börjat märka av. Läkare varnar att detta är ett oroande och ökande problem. Alla unga som sitter och spelar spel mycket kommer utan undantag att lida av dessa smärtor livet ut.

Vi måste anpassa oss

Det är nog klart för de flesta vid det här laget att skärmar inte är på väg bort. Faktum är att de för var dag blir mer och mer oersättligt för samhället, och tar upp mer av vår tid. Det är inte heller sannolikt att barn kommer sluta spela på dessa skärmar. Det är kanske därför bäst att vi inser att istället för att bekämpa spelande och skärmar måste vi anpassa oss. Om vi inser att det finns mycket man kan göra för att motverka de negativa effekterna av stillasittande och krökta nackar så kan vi bespara oss själva många problem. Till exempel kan man sitta så man slipper kröka på nacken. en taklampa som ger ett bra sken kan vara en bra idé så skärmen inte är det enda ljuset. Ja, det finns ett stort antal teknologiska innovationer, medicinska framsteg och enkla huskurer för att motverka skärmarnas dåliga inflytande.