Arbeta med att spela Tv-spel

Att spela TV-spel, kan man verkligen ha det som yrke? Ja, det finns faktiskt flera sinsemellan helt olika vägar man kan gå om man vill försörja sig och kanske en familj genom att spela dataspel. Dataspel är en bransch som växer mycket snabbt och som är en stor del av nöjesindustrin, en följd av det är att det skapas arbetstillfällen. Det ska dock sägas på en gång att det inte är riktigt samma sak att ha spel som yrke och att spela för nöjes skull. Oavsett vad för typ av jobb det handlar om så påverkar det upplevelsen av spelandet i stor utsträckning och det innebär att man har saker som man måste koncentrera sig på. Det kan göra att upplevelsen blir lite sämre och mer repetitiv än när man spelar för nöjes skull. I den här texten ska vi gå igenom de olika möjligheter som finns idag. Läs vidare om du tycker låter intressant att välja dataspel som karriär.

Dataspel som idrott

När man talar om dataspelande som yrke tänker nog de flesta på proffs inom e-sport som tjänar många miljoner på att delta i tävlingar världen över. Det stämmer att nog är det man ska satsa på om man verkligen vill bli rik på sitt dataspelande men det ska också sägas att det, precis som inom de flesta sporter, bara är de absolut bästa som går så långt inom e-sport att de kan ha det som heltidsjobb. På den nivån handlar yrkeslivet inte bara om spelsessionerna under tävlingarna utan om även om långa träningspass där man nöter in detaljer och övar upp samarbetsförmågan, om det är en lagsport. En del av pengarna ligger i sponsring och för att bli attraktiv för företagen behöver man synas i sociala medier och tänka på sin framtoning. Du som tror att denna karriär kan vara något för dig bör specialisera dig på ett spel som är stort inom e-sport. Att ha dataspel som innebär i regel att man spelar många olika spel men för proffsen är spelande mer enformigt.

Youtubestjärna, guldgrävare eller speltestare?

Ett lite mer ovanligt sätt att tjäna pengar på dataspel är att utvinna tillgångar, som till exempel guld, i spelets värld och sedan sedan sälja det för riktiga pengar till andra spelare. Detta förekommer i så kallade MMORPG spel och det är lite olika om det är tillåtet eller inte. Faktum är dock många försörjer sig på detta sätt. Framförallt i länder där lönenivåerna är lägre än i Sverige. Spelföretag behöver speltestare. Alltså vanliga spelare som rapporterar eventuella buggar och ger tips till utvecklarna. Det finns dock många som är beredda att göra detta gratis och vill man ha det som yrke är vårt tips att man satsar på att jobba som testledare som egenföretagare. Använd factoring och andra tjänster som förenklar företagandet och koncentrera dig på att bli en så bra testare som möjligt. En annan karriärväg är faktiskt att kommentera dataspelande och streama på Youtube eller någon annan plattform. Den som kan bjuda på sig själv och som får många följare kan dra in en hel del pengar.