Pusselspel – en klurig genre

När man säger ”pusselspel” tänker nog de allra flesta i första hand på Tetris, som sannolikt är det mest kända pusselspelet genom tiderna. Det finns dock pusselspel som är betydligt mer komplicerade och omfattande än Tetris, och som har följt med i tv-spelens grafiska utveckling. De är således spel som kan sägas vara en fröjd både för ögat och för hjärnan.

En av de stora titlarna i pusselspelsgenren som har utkommit på senare år är till exempel The Witness, som finns till PS4. The Witness kan jämföras med en modern variant av Myst, då spelaren precis som i denna PC-klassiker anländer till en övergiven ö och får utforska den på egen hand, utan instruktioner. Precis som i Myst är också ön i The Witness full av olika pussel som spelaren måste lösa för att öppna nya områden i spelet och ta sig vidare. Det är ett spel som bygger lika mycket på stämning och känslor som på kluriga pussel och tankenötter.

Ett mer actionbaserat pusselspel, som kom ut till PS3, är Portal (samt dess uppföljare, Portal 2). Till skillnad från i The Witness får spelaren här instruktioner om hur spelmekaniken fungerar, vilket kan vara välbehövligt, eftersom pusslen baseras på en kombination av en portalpistol som skjuter hål i väggar, tak och golv, och spelets egna fysiska lagar. I kombination med att spelaren ska lösa dessa rumsbaserade pussel utspelar sig en berättelse i spelet, som motiverar spelaren att ta sig vidare.

Om man tycker om open world-spel, men också vill ha ett pusselelement i spelet, ska man definitivt prova The Talos Principle till PS4. Miljön påminner i det närmaste om Skyrim, men med en modern twist: spelaren intar rollen som en robot som har ett mänskligt medvetande. Spelets handling har en filosofisk grund, något som man får en ledtråd till redan i spelets titel: Talos var en enorm mekanisk man i grekisk mytologi, som skyddade Kreta mot pirater. Medan man springer runt i spelets öppna värld och löser pussel kommer man med andra ord också att få uppleva djupare frågeställningar.

Slutligen ett spel som ursprungligen släpptes till PC och Xbox One, nämligen The Turing Test. Spelet har fått sitt namn efter det kända test som matematikern Alan Turing tog fram, Turingtestet, som säger att om man kan konversera med en maskin och inte avgöra om det är en människa eller en maskin, så uppfyller maskinen kriteriet för mänsklig intelligens. I spelet antar man rollen som en annan Turing, nämligen den fiktiva Ava Turing, som befinner sig på en rymdstation på Europa, en av Jupiters månar. Pusslen i spelet går ut på att fördela kraftkällorna genom stationen.

Den enda ”nackdelen” med dessa spel jämfört med klassiker som Tetris är att Tetris går att spela på handhållna konsoler, medan dessa moderna spel kräver en större skärm och en konsol med mer kraft. Det gör att man inte kan ligga och spela i sängen innan man ska sova, eller ligga kvar i sängen en söndagsmorgon och spela. En annan förutsättning för detta är så klart att man har en skön säng – annars vill man sannolikt inte ligga kvar länge i sängen i alla fall. På Sleepo.se hittar du ett stort utbud av olika typer av sängar, så att du kan hitta en som är perfekt för att spela pusselspel i.