Vad är ett indiespel?

Ordet ”indiespel” kommer från engelskans ”independent”, och på svenska skulle man därför kunna kalla dem för ”oberoende spel”. Det som åsyftas är att spelen utvecklas av spelutvecklare som är självständiga, det vill säga som inte får stöd av någon av de stora speltillverkarna. Istället utvecklas indiespel vanligtvis av en person eller en liten grupp människor som sköter hela processen, från finansiering till utveckling och marknadsföring. Indiespel har blivit mycket mer vanligt förekommande och mer populära sedan 2000-talets början, till stor del tack vare de möjligheter som internet erbjuder; genom onlinetjänster som Steam kan indieutvecklare sprida sina spel till en större publik på ett billigt och enkelt sätt. En annan viktig del av marknadsföringen för indiespel, som kan vara sponsrad eller inte, är att gamers på Youtube spelar deras spel. Genom att kanaler som Markiplier, Pewdiepie eller Jacksepticeye spelar ett spel, får det enorm spridning hos deras prenumeranter.

Flera indiespel har på senare år nått riktigt stora framgångar. Självklart måste till exempel Minecraft nämnas, blockbyggspelet och äventyrsspelet som utvecklades av Markus Persson och hans eget företag, Mojang. Minecraft har nästintill blivit en egen religion i spelvärlden, och hade år 2016 sålts i 100 miljoner exemplar på samtliga plattformar.

Ett annat mycket framgångsrikt indiespel är Super Meat Boy, ett klassiskt plattformsspel där man spelar en liten köttbit som kallas Meat Boy. Spelet har en bekant story, då man måste rädda sin flickvän (Bandage Girl) från spelets onda boss, Dr. Fetus. Det som gör att Super Meat Boy sticker ut från andra plattformsspel med liknande upplägg är de tajta kontrollerna och svårighetsgraden. Eftersom man har full kontroll över Meat Boys rörelser kan man inte skylla på spelets mekanismer när man dör – det är bara ens egen skicklighet som kan ta en framåt i spelet. Det gör det desto mer tillfredsställande när man äntligen klarar en svår bana.

Om man tycker om den pixliga grafiken i spelen från NES- och SNES-eran, och vill spela ett indiespel med en annorlunda historia och gameplay, ska man prova Undertale. Undertale är berättelsen om ett barn som faller ner i underjorden, till en värld som bebos av monster. Monstren kan antingen bekämpas i turbaserade fighter, eller resoneras med, flörtas med och pratas med för att försöka lösa konflikten på andra sätt. Spelet har en mystisk stämning och fantastisk musik, och eftersom spelet bara är cirka sex timmar långt och har flera olika slut beroende på vilka val man gör, är omspelningsfaktorn hög.

Ett indiespel som inte går att klassificera i någon vedertagen spelgenre är The Stanley Parable. Spelet kan sägas vara baserat på ett filosofiskt dilemma om determinism, då spelets handling går ut på att spelaren gör val huruvida hen ska följa den handling som spelets berättarröst förmedlar, eller ”göra uppror” och gå en annan väg. Även detta är ett spel som liksom Undertale kan spelas många gånger, med många olika slut.

Om du själv har en idé till ett spel som du skulle vilja utveckla, är en bra första början att ha tillgång till en arbetsplats där all teknik du behöver finns, och där du kan arbeta i en stimulerande och inspirerande miljö. På https://helioworks.se/sv/ hittar du mängder av olika flexibla lösningar, som passar alla stadier av spelutveckling – från när det bara är du själv som slipar på din idé, till när du har ett team av utvecklare som samarbetar för att få spelet färdigt.