Succéspelet Fortnite

Dagens föräldrar har nog inte kunnat undgå spelet och fenomenet Fortnite som har svept fram som en orkan bland barn och unga under 2018. Inte minst har de olika segerdanserna i Fortnite blivit populära och även spridits utanför det vanliga klientelet. Till exempel sågs Liberalernas partiledare Jan Björklund “flossa” i TV, från dansen “floss” i Fortnite. Idag förekommer det till och med barnkalas som har Fortnite-tema.

Om vi tar det från början så rör det sig om ett spelupplägg som kallas battle royale. Det går ut på att runt 50-100 personer landar på en stor ö, oftast hoppandes fallskärm från någon form av flygfarkost. När man landar är man helt “naken” och måste därför så snabbt som möjligt leta igenom byggnader och övrig omgivning efter vapen, ammunition, hälsopaket, skyddsutrustning och liknande för att klara sig i strid. Det är nämligen den som överlever sist på ön som blir vinnare och man kan spela solo eller i ett lag på upp till fyra spelare, som då matchas mot andra lag med lika många spelare.

PUBG krattade manegen för Fortnite

Här måste också spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) nämnas då det var spelet som verkligen drog igång hela battle royale-trenden. Det släpptes 2017 till PC och blev snabbt mycket populärt. I PUBG kämpar upp till 100 spelare mot varandra på olika kartor för att bli den siste överlevande kvar.

För att ingen ska kunna sitta och trycka på samma ställe under hela spelet har man också en cirkel som med jämna mellanrum krymper den spelbara ytan. Befinner man sig utanför cirkeln tar man konstant skada ända tills man dör. Det gäller alltså att planera sitt förflyttande, vilket kan ske både till fots och med olika fordon.

PUBG blev som sagt väldigt populärt och fick snabbt miljontals spelare. I slutet av september 2017 lanserade dock Fortnite ett battle royale-läge. Egentligen var det en helt annan typ av spel från början, men efter den enorma succén med PUBG lade utvecklaren Epic Games till ett battle royale-läge även till sitt spel. Man släppte även Fortnite gratis, vilket gjorde att det blev extremt populärt och så småningom gick om PUBG.

Framgång för Epic Games

Till skillnad från PUBG, som mer liknar en realistisk militärshooter, är Fortnite betydligt barnvänligare med färgglad grafik som skulle kunna vara hämtad ur en animerad film. En annan avgörande skillnad är att det finns ett byggläge i Fortnite, som följt med från ursprungsspelet, vilket gör att spelstilen blir lite annorlunda då man kan bygga skydd, höga torn med mera. Annars är de båda spelen väldigt lika i upplägget.

Fortnite släpptes senare även till mobil och det blev en del uppmärksamhet kring detta då man valde att inte släppa spelet i Google Play-butiken, eftersom man ville undvika avgiften på 30 procent som Google tar ut för Android-appar. Istället var man tvungen att använda en separat så kallad launcher från Epic Games. Det går heller inte att ladda ner Fortnite från den populära speldistributionsplattformen Steam på PC. Detta ledde så småningom till att Epic Games under december 2018 lanserade sin egen Epic Games Store, som en direkt konkurrent till Steam.