Positiva effekter av tv-spel

Nu för tiden så hör man inte allt för mycket om hur tv-spel påverkar oss människor. Men när man väl hör någonting om det så gäller det vanligtvis de negativa effekterna som tv-spel kan ha. Precis som med allt annat så handlar det i de fallen mestadels om en överkonsumtion . Här kan du dock läsa om de positiva effekterna som tv-spelande kan ha på människor.

Bättre syn från actionspel

I en studie som utfördes 2009 så visades det att personer som regelbundet spelar actionspel, till exempel som Call of Duty, kan få bättre syn än de som spelar andra spel. Det handlar mest om att spelarna blir bättre på att urskilja ljusskillnader och former i mörka miljöer samt fick en förbättrad känslighet för kontrast. Detta är visserligen en bra kunskap att ha när det gäller att se fiender från långt håll i FPS spel, men det är även en viktig färdighet när man kör bil i skymmning till exempel.

Tv-spel kan vara avslappnande

Idag är ett av de största problemen i samhället stress. För många så kan det vara väldigt svårt att bli av med all den stress som har byggts upp under dagen. Men visste du att det finns en hel del spel som är utformade för att hjälpa med just detta. Även spel som inte är traditionellt avslappnande, till exempel Angry Birds kan få din stress att smälta bort enligt en studie som publicerades 2013. Här kan du läsa om hur Angry Birds gick från ett Finskt till ett Svenskt spel.

Barn kan lära sig mycket från att spela

Om barn får möjligheten att spela tv-spel där kreativitet behövs så har detta en rejäl möjlighet att öka deras kreativitet. Tänk till exempel spel där man behöver skapa saker på egen hand som i The SIms. För yngre barn så kan det även vara väldigt fördelaktigt med tv-spel där problemlösning ligger i fokus. Det kan nämligen lägga grunden till viktiga kunskaper som behövs senare i livet för att klara av vardagliga situationer.

Det gäller att spela lagom

Trots att det finns en hel del fördelar med att spela tv-spel så betyder inte detta att du bör koppla bort dig fullständigt från verkligheten och enbart spela tv-spel hela dagarna. Dina ögon kan till exempel ta skada om du regelbundet spenderar allt för mycket tid framför skärmar, och kroppen blir inte allt för välmående av att sitta stilla för det mesta. Så för att se till att ta del av så många fördelar som möjligt samtidigt som du undviker alla nackdelar så kan det alltså vara en bra idé att spela måttligt eller att i alla fall ta pauser med jämna mellanrum för att undvika allt för stora problem från ditt spelande.