Cosplay – vem vill du vara?

Cosplay ä en kreativ och utvecklande hobby som ofta tar avstamp i dataspel och animerad film eller vanliga filmer med superhjältar som tema. Det handlar om att helt enkelt visa vilka figurer man gillar genom att klä ut sig till dem. Detta har länge varit jättestort i framförallt Japan men på senare år har hobbyn växt i snabb takt även i Sverige och det finns flera konvent man kan besöka för att träffa likasinnade och få inspiration till att skapa häftiga kostymer. På konventen brukar de snyggaste dräkterna i olika kategorier utses.

Det behöver faktiskt inte vara särskilt komplicerat att syssla med Cosplay. Man väljer helt själv hur ambitiös man vill vara. maskeradkläder är en mycket bra grund när det gäller många, lite enklare, munderingar inom cosplay. Ofta kan de kompletteras med någon detalj som gör att alla direkt fattar vilken karaktär det är som man föreställer. Cosplay kan beskrivas som en form av maskerad där det är mer fokus på dräkterna än på festande. Många tar det sedan ett steg längre och går in för att posera och uppträda som sina Cosplay-karaktärer.

Manga inspirerad Cosplay

Har man bara en dräkt eller kan man satsa på flera? Cosplay är en väldigt fri hobby där det inte finns så många regler kring hur saker och ting ska vara. Många som fastnar för Cosplay har en karaktär ur någon film, serie eller ett dataspel som de gillar extra mycket och sedan går de, under några år, inför att tillverka en perfekt kostym. Sedan byter de kanske till en nu “roll”

Är Cosplay och levande rollspel samma sak?

Levande rollspel är en annan hobby som till viss del bygger på att man klär ut sig. Där är det dock så att man även spelar sin roll som inte brukar vara just en känd superhjälte från något populärkulturellt verk. Det finns helt klart beröringspunkter mellan dessa sysselsättningar men när du håller på Cosplay behöver du inte gå djupt in figuren vars kläder du har tillverkat. Men det vara kul, åtminstone när det är dags att bli fotograferad.

En avancerad form av maskerad

Om vi ska ge tips till alla som är sugna på cosplay så är det att inte bara fokusera på kläderna. Många typiska cosplay-figurer har typiska föremål som trollkarlens Gandalfs (från sagan om ringen) magikerstav och häxan Kikis (från Kikis expressbud) kvast. Det kan vara en kul utmaning att göra föremål som kräver annat hantverk än bara sömnad.

Cosplay på så hög nivå att det handlar om att göra dräkter som vinner pris på stora konvent tar mycket tid och kräver mycket konstnärskänsla. Att lägga smink som förhöjer illusionen är en annan viktig detalj och något som många som sysslar med cosplay blir väldigt skickliga på. Många föräldrar gillar att deras barn börjar med cosplay eftersom det är en en aktiv hobby. Det är helt enkelt nyttigt för många barn som tillbringar för mycket tid åt att titta på sina favoritkaraktärer eller åt att spela dataspel där karaktärerna förekommer.