A short hike

A short hike är ett charmigt litet indiespel skapat av den kanadensiska soloutvecklaren Adam Robinson-Yu. Spelets huvudkaraktär, Claire, är en antropomorfisk fågel som tagit sig till Hawk Peak Provincial Park, som ligger på en ö, för lite semester. Grafiken är väldigt färgglad och som standardinställning också väldigt pixlig. Pixligheten går dock att slå av i inställningarna ifall man inte gillar det. Det är ett väldigt avkopplande spel som är fritt från fiender och andra stressande moment. Man kan inte heller dö i spelet.

Samla gyllene fjädrar

Rent spelmekaniskt skulle det kunna klassas som ett 3D-plattformsspel, i en semi-öppen värld. Målet i spelet är att ta sig upp till öns högsta topp, Hawk Peak, för att kunna få mottagning på sin mobiltelefon då man väntar på ett viktigt samtal. På väg dit finns dock mycket att upptäcka och för att man inte ska kunna rusa direkt till toppen finns ett system med gyllene fjädrar som man måste samla på sig. Dessa fungerar motsvarande en uthållighetsmätare i andra spel. Ju fler gyllene fjädrar man har desto längre tid orkar man klättra upp för bergväggar eller flyga. Man kan dock alltid glidflyga utan att det tar på krafterna.

Det kan idag vara svårt att tro att det välkända spelet Minecraft även det en gång började som ett litet indieprojekt skapat av en enda person, nämligen svensken Markus “Notch” Persson. Spelet har dragit in miljardbelopp genom åren och idag finns en mängd Minecraft merch att köpa i form av tröjor, muggar, mjukisdjur och till och med som officiella legobyggsatser.

Många sidouppdrag

Det finns även många små sidouppdrag och andra aktiviteter man kan utföra i spelet. Till exempel kan man fiska, efter att man fått tag på ett fiskespö. Fiskarna kan man i sin tur sälja och få pengar eller bete för. Pengarna kan man sedan använda till att köpa gyllene fjädrar, så man kan ta sig högre upp på berget, mot Hawk Peak. Antalet fjädrar man kan köpa är dock begränsat men det finns en hel del fjädrar utspridda i spelet, dock oftast på mer eller mindre svårtillgängliga platser. Man kan även få gyllene fjädrar som belöning för olika sidouppdrag man utför.

Till slut har man samlat på sig tillräckligt många gyllene fjädrar för att kunna nå toppen. Det blir dock knepigare ju högre upp man kommer eftersom det är snö högre upp på berget. Kylan gör att de gyllene fjädrarna fryser efter att man har använt dem, så man måste hitta en varm källa eller eld att värma sig vid för att tina upp dem igen.

A short hike är ganska kort och kan spelas igenom i en sittning. Det passar både barn och vuxna och i synnerhet den som vill ha något avkopplande.